Zelfgebakken focaccia

Zoals ik in deze blogpost  had gezegd, was ik nog van plan om zelf een focaccia brood te bakken. Focaccia komt uit Italië en is eigenlijk een soort dikkere pizza bodem. Hierbij mijn versie!

Wat heb je nodig?

- een flinke theelepel gedroogde rozemarijn

- 300 gram bloem

- 180 ml lauw water (ongeveer 37°C)

- 7 gram gedroogde gist

- 1 theelepel suiker

- 1 theelepel keukenzout

- 1 theelepel grof zeezout

- olijfolie

Stap 1

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden, hier doe je de gedroogde gist in. Voeg vervolgens aan de rechterkant de suiker toe en aan de andere kant het zout. 

 

Stap 2

Voeg vervolgens het water en een eetlepel olijfolie toe. Kneed dit met deeghaken in 10 minuten tot een stevig deeg. Ik gebruikte een keukenmachine, maar je kan ook prima een handmixer gebruiken. 

 

Stap 3

Haal het deeg er even uit, vet de kom in met wat olijfolie. Leg het deeg terug in de kom, denk goed af en zet om een warme plek om te rijzen. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen. Ik heb het op de verwarming gezet. 

Stap 4

Haal het deeg uit de kom en kneed even goed door. Dit ruikt altijd zo enorm lekker! Het deeg zou ongeveer verdubbeld moeten zijn in volume. 

 

Stap 5

Vorm het deeg en leg het op een ingevette bakplaat. Dek het weer af en laat nog eens 25-30 minuten rijzen op een warme plek. 

Stap 6

Je kan nu zoals bij een traditionele focaccia met je vingers het deeg indrukken. Dit heb ik zelf niet gedaan, ik wilde dat het iets boller zou staan. Maar als je dit doet, laat het daarna nog even 15 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (of 180°C als je een heteluchtoven gebruikt). 

 

Stap 7

Besprenkel het deeg met olijfolie, rozemarijn en zeezout. 

 

Stap 8

Bak het deeg af in 20-25 minuten. Het zou er zo uit moeten zien zoals hieronder op de foto's. 

Het lekkerste is om het direct op te eten. Ik heb het bewaard tot de volgende dag en toen was het toch wel een beetje droog geworden, maar nog steeds erg lekker! Alleen de geur al van vers gebakken brood maakt mij blij! 

 

Voor variatie kan je in plaats van rozemarijn ook andere kruiden gebruiken zoals tijm. Ook is het lekker om door het deeg olijven te vermengen of wat dacht je van gedroogde zontomaatjes? Je kan met dit brood eindeloos variëren! Geniet ervan! 

 

Deze vind je denk ik ook leuk:

Reactie schrijven

Commentaren: 0