Workshop zuurdesembrood #Aart'sBrood

In april heb ik een workshop zuurdesembrood bakken gevolgd bij Aart's Brood. Aart volg ik al een tijdje op Facebook en in is 2016 benoemd tot de beste Volkorenbroodbakker van Nederland. Sinds een tijdje verzorgt hij ook workshops en ik heb mij voor een workshop aangemeld! 

Aart geeft regelmatig verschillende soorten workshops, waaronder ook deze zuurdesembrood workshop. Ik ben gek op brood en probeer het ook af en toe zelf te bakken, maar dit valt vaak tegen. Ook zuurdesembrood heb ik eens geprobeerd, maar dat was volledig mislukt.. Dus ik kon wel wat hulp gebruiken! Ja, je kan op internet veel informatie vinden, maar in een workshop krijg je veel meer te horen, je kan direct vragen stellen en je bent er ook meteen mee bezig. Ik heb zelf bijna geen ervaring met broodbakken, behalve dan met mijn eigen broodbakmachine en dat ik af en toe pizza's en focaccia's bak.

 

De workshops worden gegeven bij JTwee Badkamer en Keukenwinkel en zo ging ik ook op die zaterdagmiddag rond 10 uur richting Jtwee. Bij elke workshop is er ruimte voor 4 a 5 personen, dus er is veel tijd en aandacht voor iedereen. 

 

Na een kopje koffie kregen we eerst veel uitleg over desem en welke soorten er zijn, hoe kan je het langer bewaren, hoe werkt het precies enzovoorts. Vervolgens gingen we aan de slag! Uiteindelijk hebben we drie broden gebakken: een brood met alleen zuurdesem, een brood met deel desem en deel gist en een brood met zuurdesempoeder. De recepten en uitleg + tips over desem hebben we ook meegekregen op papier. Een deel was door Aart zelf natuurlijk al voorbereid, omdat het brood heel lang moet rusten. Het brood dat we daar hebben gemaakt, hebben we dan de volgende dag ook thuis afgebakken. Daarnaast kregen we ook allemaal een zuurdesem starter mee. 

Tussendoor was er volop ruimte voor het stellen van vragen en af en toe konden we dan weer even 'verder' met het brood. En de onderstaande foto's zijn het resultaat geworden! Met het opbollen van het brood had ik heel veel moeite, de broden van mij waren dan ook een beetje uitgezakt. De broden die Aart zelf had gemaakt, waren wat hoger en boller. Thuis vervolgens geproefd en dit was lekker! Wauw! 

Inmiddels heb ik het ook al een paar keer zelf geprobeerd, maar het is geen één keer meer zo goed gelukt als daar, maar na elke keer wordt het wel beter! De smaak is elke keer wel heel erg goed, maar ik krijg ze zelf ook niet zo mooi donker. Dus ik moet nog flink oefenen :). 

 

Ik kan je in ieder geval erg aanraden om een workshop te volgen, mocht je het bakken in ieder geval leuk vinden! Je kan Aart volgen op Facebook (type bij zoeken: Aart's Brood) en daar komen regelmatig post voorbij waarin diverse data voor workshop worden vermeldt. Via een mailtje kan je dan jezelf aanmelden. 

 

De workshops zijn erg gezellig en je krijgt meer dan genoeg aandacht. Als je net zoals ik eigenlijk nog nooit brood hebt gebakken en je begint meteen met zuurdesembrood, dan word je in ieder geval goed geholpen en ondersteund :). 

Reactie schrijven

Commentaren: 0