Rabarbercompote met aardbeien

Dit maakte mijn moeder vroeger vaak voor ons in het voorjaar, als de rabarber en aardbeien in het seizoen waren! Met enige regelmaat staat dit ook bij ons op tafel, lekker als bijgerecht bij de Hollandse maaltijd; aardappelen, groente en vlees. 

Wat heb je nodig? (4-6 porties)

- 400 gram rabarber

- 300 gram aardbeien

- +/- 50 gram suiker

Bereiding

Maak de rabarber en aardbeien schoon. Snijd de rabarber in stukjes en halveer de aardbeien. 

Doe alles in een pan. Deze portie past bij mij precies in mijn steelpan, daar kan 1,5 liter in. Tijdens het koken zal het namelijk toch behoorlijk slinken! Voeg een klein scheutje water toe. 

 

Laat het ongeveer 15-20 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Roer wel even regelmatig. Als het bijna klaar is, voeg je de suiker toe. Ik doe dit altijd even per lepel, zodat ik tussendoor kan proeven of het niet te zoet of te zuur is. Ik ben een zoetekauw, dus ik voeg graag iets meer suiker toe. Proef dus even voordat je alles toevoegt! 

 

Zijn de aardbeien niet in het seizoen (of heel erg prijzig)? Dan kan je ook diepvries aardbeien gebruiken. Het nadeel alleen hiervan is dat daar meer vocht in zit (althans bij mij altijd), zodat het meer rabarber/aardbei soep wordt. Je zou dan eventueel geleisuiker kunnen gebruiken in plaats van gewone suiker. 

Tip! Maak een extra grote portie en vries een deel in. Rabarber en aardbeien zijn nu in het seizoen, maar straks lastig, of niet meer, te krijgen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0