Pulled pork

Het komt over vanuit de Amerikaanse zuidelijke staten en is al een poos een hit! Langzaam gegaard varkensvlees, op de BBQ of in de oven, met lekkere kruiden en barbecuesaus. Voor pulled pork wordt het deel van de varken gebruikt wat normaal vrij taai is, maar door de lange bereidingstijd wordt het vlees heel mals. Het was de hoogste tijd dat ook dit in mijn keuken wordt geprobeerd! 

Wat heb je nodig? 

- 1 a 1,5 kilo procureur

- olijfolie

- barbecuesaus

- een paar flinke eetlepels van een lekkere kruidenmix, ik kocht die van mij bij de Albert Heijn. Zelf een kruidenmix maken kan natuurlijk ook, Google hier even naar en daar vind je genoeg recepten. 

Voordat je begint

  • Neem de tijd! Het duurt ongeveer 5-7 uur voordat het vlees gaar is en goed uit elkaar valt. Je moet er wel op kunnen letten en thuis zijn; 
  • Liever een spicy pulled pork? Vervang dan de barbecuesaus door chilisaus; 
  • Koop je vlees bij een goede slager, vraag naar procureur aan een stuk;
  • Smaakt super lekker op een broodje (met coleslaw), in een wrap/taco, maar ook gewoon lekker bij frietjes! 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 110°C. Zet een gietijzeren pan klaar. Heb je geen gietijzeren pan? Kies dan voor een grote ovenschaal. 

 

Bereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en wrijf het vlees in met de kruidenmix. Gebruik hier gewoon je handen voor en zorg dat alles goed bedekt is. Vet de pan in, leg het vlees erin en giet hier fors barbecuesaus overheen. Veerdeel de saus over het vlees. 

Dek de pan af met aluminiumfolie en zet het in de oven. Ik zette de timer op vier uur en keek om het uur even of alles goed ging. Na vier uur was het nog niet gaar, dus heb ik de temperatuur verhoogd naar 120°C en nog eens twee uur laten staan. Nog steeds was ik niet helemaal tevreden dus heeft het nog eens twee uur op 130°C in de oven gestaan. Maar dit verschilt enorm per oven. Is je vlees nog steeds heel stevig na vier uur? Overweeg dan ook om de temperatuur iets omhoog te doen. Blijf tussendoor wel regelmatig controleren! 

Het was zeker het wachten waard! Het vlees konden we zo met een vork uit elkaar trekken en de smaak van de kruiden en de barbecuesaus was er helemaal ingetrokken! Je houdt gewoon een flinke portie zacht en goed gekruid draadjesvlees over, wie kan daar nog nee tegen zeggen? Dus regent het de hele dag en ben je die dag thuis? Ga aan de slag, of beter gezegd, laat de oven draaien en geniet aan het einde van de dag van een lekker broodje of gerecht met pulled pork! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0