Persoonlijke update

Wat is het lang geleden dat ik een update heb gepost! Hiervoor had ik al geschreven dat ik het weer wilde oppakken, dat is een paar weken gelukt en toen bleef het weer liggen. Ik had er de energie niet voor en gewoon niet zoveel zin meer in. Inmiddels ben ik bevallen van een gezonde dochter en geef ik een update hoe het gaat en uiteraard hoe mijn zwangerschap is verlopen. 

Verhuizing

Eind januari zijn we verhuisd naar onze nieuwe woning! Timo heeft in de kerstvakantie en de weken erna heel veel werk verzet, uiteraard met hulp van diverse kanten. Uiteindelijk zijn we in twee keer verhuisd. Het eerste weekend brachten we alle spullen over waar we wel een weekje zonder konden, het weekend daarop verhuisde de rest. Het verliep allemaal soepel en zonder al te veel problemen.

 

De weken erna hebben we het rustig aan gedaan en moesten er nog veel kleine dingen worden afgerond. De babykamer maakten we af en we bestelden alles wat we nog nodig hadden voor onze kleine meid. De tuin stellen we nog even een paar maanden uit, tot het voorjaar/zomer. 

Zwangerschap

Op het moment van de foto (zie eerste foto en de foto hieronder) ruim 32 weken in blijde verwachting. Achteraf is het heel snel gegaan allemaal. 

 

Mijn buik bleef maar groeien en groeien en veel mensen vroegen of ik al met de laatste loodjes bezig was. Dat viel tegen, ik moest namelijk nog zeker 6 weken (ik zou met 38 weken worden ingeleid). Alles werd onhandig, even iets oppakken van de grond, lekker zitten op de bank zat er ook niet meer bij, boodschappen doen werd moeilijk. Tegen de tijd dat ik 37 weken was, was ik er ook volledig klaar mee! Daarnaast werd ook mijn eetlust steeds groter, maar vanwege mijn diabetes at ik heel koolhydraatarm, hier reageerde mijn lichaam het beste op. Alleen als uit de voorraadkast riep naar mij en ik had continue eigenlijk trek.. Maargoed! Even volhouden en straks kon ik dat allemaal weer inhalen, hoopte ik. 

 

Om mijzelf voor te bereiden op de bevalling en om goed te leren ontspannen had ik mijzelf ingeschreven voor een cursus zwangerschapsyoga bij Praktijk Two-Care. Dat is toch wel heel erg leuk hoor, je kan dingen met elkaar delen en ook daar veel vragen kwijt. Daarnaast bespraken we elke week na de cursus een onderwerp en krijg je heel veel praktische tips! Zeker een aanrader dus :).

Zwanger zijn met diabetes

In verwachting zijn en tegelijkertijd diabetes hebben is echt een uitdaging. Ook al heb ik al diabetes vanaf mijn 6e, bij de zwangerschap verandert heel je lichaam en hoe je bent ingesteld en ben je er helemaal continue mee bezig.

 

De eerste twaalf weken waren vooral pittig omdat ik veel last had van lage bloedsuikers. Het tweede trimester was wat rustiger, maar kende ook zo zijn pittige kanten. Zo reageer ik heel erg sterk op koolhydraten en kan ik nu per maaltijd eigenlijk maar 20 koolhydraten eten. Toen ik dat nog niet zo streng deed en in het weekend wat meer brood had gegeten, kwam ik in een zogeheten 'jojo' effect en heb ik contact gezocht met het ziekenhuis. Vervolgens moest ik daar een nachtje blijven. Gelukkig mocht ik de volgende dag alweer naar huis en was er met de baby niets aan de hand! Die dag meteen met mijn diabetesverpleegkundige afgesproken dat ik vanaf dat moment maximaal 20 koolhydraten per maaltijd eet en dat werkt (tot nu toe) behoorlijk goed! 

 

Een iets hogere of lagere bloedsuiker kan op dit moment weinig kwaad voor de baby, maar veel schommelingen kunnen ervoor zorgen dat de baby erg groot wordt. Bij de extra groei echo bij 27 weken bleek dat ze qua gewicht wel net iets boven het gemiddelde zat, maar geen enkele reden tot zorg. 

 

Echter vanaf dat moment begon ze enorm met groeien en werd ze toch waarschijnlijk een wat grotere baby. Maar de gynaecoloog maakte zich geen zorgen, dus wij volgden dit maar. De laatste weken heb ik heel erg op mijn eten gelet en zo min mogelijk gesnoept (voor zover dat mij dus lukte). 

Bevalling & kraamweek

Op donderdag de 26e had ik een afspraak voor controle bij de verloskundige. Ik gaf aan dat het de laatste paar dagen niet goed meer liep met mijn bloedsuikers en dat ik het eigenlijk gewoon had gehad. Ze belde even met de gynaecoloog en ik kon de volgende dag 'beginnen'! Zo gingen wij op Koningsdag naar het ADRZ in Goes en begon de inleiding. 

 

Ze doen dat door een ballonnetje te plaatsen en dat verliep vlot, want de volgende ochtend (de 28e van april) had ik 3-4 cm ontsluiting en konden mijn vliezen al worden gebroken! Dus toen dachten we, kijk, dat begint goed, nu zal het vast ook snel gaan. Helaas viel dat nogal tegen. Om 12 uur 's middags had ik 5 cm ontsluiting en om 15 uur 's middags nog maar 6 cm en bleek dat ze als een sterrenkijker lag. Om 16 uur was er nog geen vordering en kreeg ik een ruggenprik. Uiteindelijk om 19 uur 's avonds was er nog geen cm bijgekomen en werd er besloten om een keizersnee te doen. Vervolgens werd Amy geboren om 19.38, ze woog 3750 gram en was 52 cm lang, alles was verder goed! 

We moesten voor controles en vanwege de keizersnee nog een paar dagen blijven en zijn op woensdag 2 mei naar huis gegaan. We hadden een hele fijne kraamverzorgster en we konden vanaf dat moment nog veel meer genieten van Amy! 

 

Inmiddels is Amy alweer bijna vijf weken oud en gaat het heel erg goed. Ze drinkt goed (ik geef borstvoeding) en ze slaapt ook 's nachts erg goed. 

ADRZ Goes en Kraamcentrum DAT, bedankt voor de begeleiding bij de geboorte en de kraamweek! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0