Luchtige 'donuts'

Jaren geleden heb ik dit recept al een keer voorbij zien komen op de televisie bij Masterchef Australië. Op het moment dat ik begon met deze blog stond al vast dat ik dit recept een keer wilde proberen en mijn ervaringen beschrijven. Het resultaat lijkt een beetje op een oliebol, maar toch is de smaak donut. Lees verder voor het recept en voor het resultaat! 

Wat heb je nodig?

- 440 ml melk (op 37°C)

- 100 gram ongezouten roomboter

- 75 gram kristalsuiker + extra om door te rollen

- 4 eieren

- 10 gram gedroogde gist

- 600 gram bloem

Stap 1

Verwarm de melk tot 37°C (ongeveer de temperatuur van je hand). 

 

Stap 2

Zet het vuur op de laagste stand en smelt de roomboter hierdoor. 

 

Stap 3

Zet het vuur uit. Voeg de suiker en eieren toe en mix dit met de garde goed door. 

Stap 4

Doe de gist even in een aparte kom en giet hier wat van het melkmengsel bij. Maak hier een papje van. Giet vervolgens het gistmengsel terug bij het melkmengsel. 

 

Stap 5

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet hier het melkmengsel in. Mix met de garde goed door tot een luchtig en klont vrij beslag. Het verschil met andere donut recepten is dat dit een erg luchtig beslag is, dit hoort dus zo!

 

Stap 6

Afdekken met plastic folie, zet op een warme plek en laat dit 45-60 minuten rijzen. 

Stap 7

Verwarm in een frituurpan de olie tot 170°C. Gebruik liever geen frituurvet, maar bijvoorbeeld zonnebloemolie. 

 

Stap 8

Schep met twee lepels het beslag in de frituurpan. Bak er niet teveel tegelijk, anders daalt de temperatuur van de frituurpan te snel. De donuts hebben ongeveer 3-4 minuten nodig. 

 

Stap 9

Rol de warme donuts door de kristalsuiker. 

Ook erg lekker om niet door de suiker te rollen, maar te vullen met jam en te eten met room! Op het moment dat ik dit aan het bakken was dacht ik, hmm dit lijkt toch wel erg veel op een oliebol! Daar had ik van te voren helemaal niet over nagedacht.. Maar toch is de smaak erg anders. Dus het lijkt wel een beetje op een oliebol, maar smaakt naar donut! En ze zijn heerlijk, geniet van de foto's! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0