Help, ik ga op vakantie! (met diabetes)

Een paar weken geleden mocht ik bij het Diabetes Café iets vertellen over mijn reis naar Spanje. Het onderwerp van die avond was; reizen met diabetes. Al een tijdje wil ik graag meer schrijven over mijn 'struggles' met mijn suiker en aangezien ik binnen kort op reis ga, leek mij dit een goede start! 

 

Foto Tel Aviv juni 2016

Om zo volledig mogelijk te zijn ga ik er vanuit dat we op vakantie gaan met het vliegtuig. Zo ga ik zelf namelijk ook richting Spanje. Dit artikel richt zich op de voorbereiding, onderweg en op plaats van bestemming zal in een volgende blogpost worden besproken. 

 

Voorbereiding

Alles begint natuurlijk me de voorbereiding! Vraag jezelf af, naar welk land ga ik? Welke medicijnen gebruik ik precies en zouden die ook in dat land verkrijgbaar zijn? Vraag dit soort dingen eventueel ook na bij de diabetesverpleegkundige. 

 

Vervolgens ga je eindelijk je koffer in pakken! Op internet zijn heel veel 'standaard' lijstjes te verkrijgen wat je als patiënt mee zou 'moeten' nemen. Een opsomming van de spullen die ik altijd meeneem wat betreft mijn suiker: 

 

Standaard

- mijn eigen pomp

- mijn eigen meter en stripjes

- batterij voor de pomp

- insuline

- reservoirs en naalden

- insuline spuit

- naaldjes voor de spuit en meter

 

Extra

- reserve pomp

- ketonen meter

- glucagon 

 

Papieren

- medische verklaring

- Europese pas van de zorgverzekeraar

- reisverzekering regelen, ook voor de pomp


De standaard spullen heb ik nu ook vaak al bij in mijn eigen tas, maar dan zomaar één stuk. De insuline blijft wel altijd thuis. Op het moment dat ik op vakantie ga, zorg ik ervoor dat ik voldoende voorraad heb, zodat ik makkelijk wat extra mee kan nemen. Dit verdeel ik dan in minimaal twee setjes en de insuline bewaar ik altijd in mijn handbagage. Het ene setje gaat dan in mijn koffer, soms een extra setje in de koffer van mijn man en een deel in mijn handbagage. Stel dat er iets kwijt raakt, heb je altijd nog wat extra's bij de hand. Neem liever iets te veel mee, dan te weinig. 

 

De extra spullen zijn met name de spullen die ik niet standaard bij me heb. Een reservepomp moet van te voren aangevraagd worden, ik doe dit zelf altijd via Bosman. De ketonen meter gaat ook altijd mee op vakantie, verder gebruik ik die zeer zelden. Glucagon neem ik voor de zekerheid ook altijd mee. Wel even goed opletten op de datum, ze blijven geen jaren mee gaan. 

 

Tot slot de paperassen! De medische verklaring heb ik standaard in mijn portemonnee zitten, maar ik zou deze wel regelmatig updaten. In mijn eigen portemonnee zat er nog één uit 2013, ik heb inmiddels toch maar een nieuwe aangevraagd. Daarnaast kreeg ik als tip bij het DiabetesCafé om bij mijn zorgverzekeraar een Europese pas aan te vragen. Mocht er dan iets gebeuren in het buitenland, hoef je niet direct contant af te rekenen! Heel handig, ik had er nog nooit van gehoord. Deze kan je via je eigen zorgverzekeraar (volgens mij ook digitaal) aanvragen. Ik heb dit gedaan bij de CZ, binnen een week had ik deze in huis. 

 

Voordat je op reis gaat, let wel even goed op of je eigen pomp en vakantiepomp ook op reis zijn verzekerd. Bijna altijd gaat het goed, maar je zal zien dat er net een keer iets mis gaat. Vaak kan dit kosteloos via de leverancier van je spullen, maar moet je hier wel specifiek naar vragen. 

Bedankt voor het lezen! 

 

Deze vind je denk ik ook leuk:

Reactie schrijven

Commentaren: 0