Crème brûlée

Crème brûlée, ik ben er gek op! Vooral dat suikerrandje boven op, daar mag je me zeker 's nachts voor wakker maken :)! Het kostte een paar pogingen, vooral om de juiste temperatuur en tijd van de oven te bepalen en het vormen van het suikerlaagje. Maar het is gelukt! 

Wat heb je nodig (2 ruime porties of 4 kleine)

- 3 eidooiers

- 50 gram fijne kristalsuiker

- 250 ml slagroom

- halve vanillestokje 

- een paar eetlepels rietsuiker

Stap 1

Verwarm de oven voor op 130°C. 

 

Stap 2

Snijd het vanillestokje door de helft. Schraap het merg uit het stokje en doe dit samen met de room in een steelpannetje. Doe ook het halve stokje erbij. Verwarm totdat de room bijna kookt. 

 

Stap 3

Splits de eidooiers van de eiwitten. De eiwitten heb je verder niet nodig, deze kan je  goed invriezen en gebruiken op het moment dat je ze nodig hebt!

Stap 4

Voeg de suiker toe aan de eidooiers en klop deze met een garde luchtig. 

 

Stap 5

Heeft de room inmiddels het kookpunt bereikt? Laat dan nog even vijf minuten zachtjes pruttelen. 

 

Stap 6

Verwijder het stokje uit de room. Ik de room even gezeefd en de room in een handige maatbeker gedaan. Je hoeft het niet te zeven, maar het stokje moet er wel uit. Dat heeft zijn werk nu wel gedaan. 

 

Stap 7

Giet de room voorzichtig bij het ei-suiker mengsel en blijf kloppen met een garde. Giet nooit alles in één keer erbij! 

 

Stap 8

Verdeel de room over twee schaaltjes en plaats deze in een grote ovenschaal. Giet hier warm water bij totdat de schaaltjes ongeveer voor 3/4 onder staan. Zet de ovenschaal in de oven voor 75 minuten. 

 

Stap 9

Na de 75 minuten in de oven moeten de schaaltjes even afkoelen. Zet ze daarna voor minimaal drie uur in de koelkast. 

Stap 10

Haal de crème brûlée vlak voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met ongeveer één eetlepel rietsuiker per schaaltje. Maak de crème brûlée af met een brûlée brander of zet ze maximaal één minuut onder de gril. Verwarm de gril dan voor op de hoogste stand. Wij hebben ondervonden dat de brûlée brander toch wel het beste werkt, maar uit de oven kan ook prima. Uit de oven kan het zijn dat de custard iets vloeibaarder wordt, maar het blijft een mooie crème. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0