Getest: oven(olie)bollen

In een reclame zag ik ze al ergens een keer voorbij komen: oliebollen uit de oven. Maar in de winkel kon ik ze nergens vinden, totdat ik ze ineens tegen kwam in mijn kerstpakket. Natuurlijk heb ik ze getest en deel ik het resultaat met je.

Op de achterkant van de verpakking staat precies wat je moet doen en kan je kiezen of de oliebollen worden gebakken in de oven of in de frietpan. Ik heb natuurlijk gekozen voor uit de oven, de frietpan moet namelijk nog nodig schoongemaakt worden en ik wilde wel eens weten of dit zou lukken.

Wat heb je nodig?

- muffinblik

- een goede oven

- 400 ml water

- zonnebloemolie

- rozijnen (optioneel)

Bereidingswijze zoals staat vermeldt op de verpakking:

Meng in een beslagkom de mix voor oliebollen en het water met een garde of mixer met deeghaken tot een klontvrij beslag. Voeg eventueel wat rozijnen toe, wij vinden dat lekker en hebben dit dus gedaan. Let op! Het beslag op een warme plaats 30-45 minuten laten rijzen met daarover een vochtige doek. 

Schep één eetlepel zonnebloemolie in elk gat van het muffinbakblik en vet ook de zijkanten hiermee in. 

Schep vervolgens met een natte ijslepel (of twee natte eetlepels) bollen van ongeveer 50 gram van het beslag in elk gat. 

 

In de oven:

De oven ongeveer 10 minuten voorverwarmen. 

Elektrische oven: 215 °C, 20-25 minuten

Heteluchtoven: 195 °C, 20-25 minuten

 

Plaats het muffinbakblik op een bakplaat in het midden van de oven. Laat de oliebollen op absorberend papier (keukenrol) uitlekken.  

En dit is het uiteindelijke resultaat:

Ze zien er nogal erg bleekjes uit! Ik had toch wel verwacht dat ze een stuk donkerder zouden worden, maar ze blijven de kleur van een cupcake. Uiteraard hebben we ze geproef en toch smakelijk ze prima naar oliebol! Wel blijft er een behoorlijke laag vet aan je handen plakken als de oliebol op is, misschien was de oven toch niet warm genoeg?

 

Het was wel een drama om ze normaal uit het muffinblik te krijgen, ze bleven aan alle kanten plakken ondanks dat ik alles heel goed had ingevet. Het eindresultaat werd er ook niet mooier van. Ik had nog wat mix over en heb er van af gezien om nog een portie te maken.

 

Mijn conclusie is dat het wel werkt en de smaak opzich prima is. Maar het drama met het bakblik en ook de kleur en het vet, het is niet helemaal hetzelfde. Als dit in de winkel had gelegen, had ik het niet nog een keer gekocht.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Milly (vrijdag, 30 december 2016 22:51)

    Die wil ik weleens proeven:)