Salade met eendenborst en stoofpeertjes

Het is winter en daar horen natuurlijk stoofpeertjes bij! Ik vind stoofpeertjes heerlijk, maar iemand thuis was het hier niet zo mee eens. Inmiddels een paar dagen later krijg ik de vraag wanneer we ze weer gaan eten :)! Wij aten ze gecombineerd met een salade met eendenborst. 

Wat heb je allemaal nodig?

Voor de stoofpeertjes:

- 4 stoofpeertjes

- 500ml rode wijn

- kaneelstokje

- 50 gram suiker

- 4 kruidnagels

- steranijs (optioneel, heb ik zelf niet gebruikt)

Voor de salade:

- 100 - 150 gram sla

- citroen

- extra vierge olijfolie

- peper en zout

- een stuk (oud) brood

- pijnboompitjes

- tomaat

Voor de eendenborst:

-  Stuk eendenborst (bij de Lidl lagen deze in de vriezer)

- peper en zout

- olijfolie

- gedroogde tijm

- mespuntje Chinese vijfkruidenpoeder


Stoofpeertjes

Begin ruim op tijd met de stoofpeertjes, zo'n 2,5 - 3 uur van te voren. 

Schil de stoofpeertjes en doe ze samen met de rode wijn, het kaneelstokje, de kruidnagels en de suiker in een pan. Vul aan met water tot de stoofpeertjes net onder staan. Laat aan de kook komen en zet het vuur daarna zacht. Laat de stoofpeertjes zo'n 2,5 - 3 uur zachtjes op staan totdat ze heerlijk zacht zijn. Heb je niet zoveel tijd en geduld? Snijd dan de stoofpeertjes in kleinere partjes. Dan zijn ze binnen een uurtje goed. 

Croutons

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Snijd het stuk oude brood, of oude boterhammen in kleinere stukjes en leg ze op een bakplaat op bakpapier. Sprinkel er wat olijfolie over en wat peper en zout. Zet dit voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot ze lekker knapperig zijn. Zet apart om af te koelen. Je kan de croutons ook iets groter snijden, zodat het een soort toost wordt. 

Eendenborst

Pas geleden zag ik een mooi stuk eendenborst liggen in de vriezer bij de Lidl en ik dacht, daar ga ik iets mee doen! Hij moest wel een uur of vijf ontdooien, maar dat had ik er wel voor over. Het vlees heb ik gekruid met wat Chinese vijfkruidenpoeder, peper, zout en gedroogde tijm. Dit goed in masseren met olijfolie. Het vlees moet ongeveer 20 minuten gebakken worden in een koekenpan en om de paar minuten even keren. Ik heb tijdens heb bakken een rode peper in de pan gelegd, dat geeft net wat extra pit. 

 

Salade

Als de stoofpeertjes goed zijn en het vlees lekker aan het bakken is, is het tijd om de salade samen te stellen. Ik heb alleen sla gebruikt, maar het is lekker om bijvoorbeeld nog tomaat en pijnboompitjes toe te voegen. Leg de sla alvast op je bord en besprenkel met extra vierge olijfolie, wat citroensap, peper en zout (naar eigen smaak). 

 

Afronden

Haal de eendenborst uit de pan en laat een paar minuten rusten. Leg intussen de croutons op je bord en haal de stoofpeertjes uit de pan. Snijd de eendenborst in plakjes en leg deze over de sla. 

 

Conclusie

Erg lekker! Het kost wel even wat tijd om de stoofpeertjes klaar te maken, maar je hoeft er niet veel energie en moeite in te steken. Je kunt bijvoorbeeld ook de stoofpeertjes de avond van te voren al klaar maken, dan hoef je deze de volgende dag alleen maar even op te warmen. Wij vonden dit in ieder geval erg lekker, vooral de combinatie tussen stoofpeer en eend. Laat me weten wat je er van vindt! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0